Kvalitná verzus nekvalitná - viete rozoznať dobrú kávu?

Kvalitná verzus nekvalitná – viete rozoznať dobrú kávu?

Denne sa vraj na svete vypijú viac, než dve miliardy šálok kávy. Aj vy patríte medzi zanietených kávičkárov? V tom prípade určite viete, že nie je káva ako káva. Každému síce chutí niečo iné, existujú však všeobecné pravidlá na základe ktorých sa dá objektívne povedať, že je káva naozaj kvalitná. Viete, o aké ide?

Poznáte všetky druhy kávových zŕn?

O kvalite kávy určite nerozhoduje jeden jediný parameter, ale je to súhrn vlastností, ktoré sa starostlivo „budujú“ v celom priebehu kávového dodávateľského reťazca.

Všetko začína už pestovaním kávovníkov, pokračuje zberom, spracovaním zŕn, pražením, balením a mimoriadne dôležitá je napokon aj samotná príprava kávy. Poďme sa teda pozrieť na to, aké aspekty by mala kvalitná káva spĺňať.

Všetky kávové zrná majú odlišnú veľkosť, tvar aj farbu. Existuje viac ako sto druhov kávy, ale najviac komerčne využívané sú arabica (75%), robusta (23%) a liberica (2%). Z hľadiska chuti a arómy je na tom najlepšie arabica, po ktorej nasleduje liberica. Robusta na druhej strane obsahuje viac kofeínu. Zrná arabiky sú oválne, robusta je takmer okrúhla a liberica asymetrická.

Kupujete nové zásoby kvalitnej kávy? V tom prípade určite odporúčame využiť tento Coffeein zľavový kód, vďaka ktorému môžete ušetriť a ešte aj nakúpiť z pohodlia domova.

Malé pražiarne sú in

Na pultoch supermarketov sa, samozrejme, stretnete aj so zmesou arabiky a robusty. Treba si však na to dať pozor, dôkladne si preštudovať obal a podľa možností staviť na stopercentnú arabiku a ideálne z konkrétnej farmy. Nie je však nič zlé na tom, ak máte v espresse majú aj 15 alebo 20 percent robusty, ktorá nápoju dodá „tradičnú“ kávovú horkosť.

Možno ste nevedeli, že aj samotná arabika má mnoho odrôd, napríklad heirloom, caturra, typica, bourbon, gesha a veľa ďalších. Najkvalitnejšia, najdrahšia a najuznávanejšia je práve posledne menovaná gesha (niekedy označovaná aj ako geisha).

Ak vynecháme pestovanie, zber a spracovanie kávy, tak určite dôležitým kritériom kvality kávy je aj jej praženie. Veľká väčšina voľne dostupnej kávy je pražená v obrovských množstvách, čo je na jednej strane efektívne a pomáha to znižovať cenu, no na druhej strane to nie je celkom ideálne. V menších pražiarňach sa vedia s kávou lepšie vyhrať a dostať z nej viac. Práve tento trend je čoraz citeľnejší a skutoční fajnšmekri dávajú prednosť práve takýmto kávam.

Otvorenú kávu dlho neskladujte

Konzument kávy by sa mal pokúsiť minimalizovať dobu medzi pražením a požívaním kávy. Existujú názory, podľa ktorých je to najlepšie do troch mesiacov.

Ak je však káva správne balená, nachádza sa v ochrannej atmosfére s jednostranným ventilom a vrchná časť obalu disponuje hermetickým zipsom, môže vydržať aj dlhšie. Kyslík, ktorý by ju začal nahlodávať, sa totiž dnu nedostane. Ak však už obal predsa len otvoríte, so spotrebovaním kávy dlho neotáľajte.

No a na záver nepovieme nič nové, ak sa povenujeme aj správnej príprave kávy. Pre dosiahnutie najvyššej možnej kvality si pochopiteľne treba zaobstarať zrnkovú kávu a medzi pomletím a samotnou prípravou by nemali prejsť viac ako dve hodiny. Dôležitá je napríklad aj kvalitná filtrovaná voda.

Rozdiel je pochopiteľne aj v tom, ako si kávu pripravíte. Môžete staviť na úplne jemné mletie a obyčajného „turka“, prípadne prípravu vo french-presse, moka kanvičke, moccamastri, hariu V60, aeropresse, chemexe, no na výber je aj mnoho domácich kávovarov. Pozrite si tento skvelý test kávovarov a vyberte ten najlepší, ktorý sa vám najviac domov hodí!